De ‘verleiding’ van Rupelbrug


Cineast Marc Jacobs kreeg als clubopdracht een film te maken rond het thema ‘verleiding’. Uiteraard denkt iets of wat gezonde kerel aan de verleiding die van vrouwen uitgaat. Dit lag voor Marc te zeer voor de hand en dus googelde hij op dit kernwoord en vond een tiental synoniemen: Aantrekkingskracht, aanvechting, bekoring, seductie, temptatie, tentatie, valstrik, verlokking, verovering, verzoeking, … en de lijst is vast nog uit te breiden.

Maar wat heeft dit tenslotte met Rupelbrug te maken? Hoe lieten een aantal Nielenaren zich door het toenmalige Milac (Militianen Actie)- Nationaal verleiden om ook in Niel met een soldatenwerking te starten? Hoe lieten enkele enthousiastelingen zich verleiden om een groot deel van hun vrije tijd te besteden aan het samenstellen van het maandblad Rupelbrug dat hieraan ontsproten is? Hoe lieten zowat 500 mensen zich verleiden om een abonnement te nemen? Hoe laten ze zich op dit moment nog steeds verleiden om Rupelbrug als lezer trouw te blijven?

Met deze vragen kwam Marc terecht bij huidig ‘hoofdredacteur’ Bert Vinck, die in de film op deze vragen een antwoord geeft. Enkele abonnees lieten zich voor de camera verleiden om te vertellen hoe zij Rupelbrug appreciëren: Louis ‘stoof’ Van den Berge, Thérèse De Pauw, verantwoordelijke kiné en animatie in het Woonzorgcentrum en Sigrid Leroy, directeur van TA Den Biezerd.


Ook benieuwd? Bekijk hier de film.


In de film ‘Verleiding’ van Marc Jacobs vertelt Bert Vinck hoe hij in het zesde leerjaar (schooljaar 1962 – 1963) door meester Van Campenhout werd verleid tot het schrijven van wat hij zelf zijn eerste verhaaltje noemt. Ter illustratie voegde Marc Jacobs er een klasfoto bij, genomen tijdens de schoolreis op het einde van dat schooljaar naar de Ninglinspo in de Ardennen:
De namen zijn bekend, enkele leerlingen-van-toen zijn nog perfect te lokaliseren:

Van links naar rechts:

Op de onderste rij geknield: Jean Van Sebroeck, Walter Freyne met fototoestel, Viktor Maes, Erik Michiels.

Gehurkt: Leopold Ielegems

Staande: Luc Hellebooge, Edmond Gielis, Marc Morjeau, meester Lucien Van Campenhout, Koenraad Theunissen, Hugo Bogaerts, Hubert Vinck

Achteraan: Paul Cluts.


Vergissen wij ons? Laat het ons weten: bert.vinck@telenet.be